Primerjava nepremičnin

Izbira prave nepremičnine za nakup

Izbira prave nepremičnine za nakup

Iskanje in izbira nepremičnine za nakup je lahko dolgotrajen in kompleksen proces, ki ga lahko poenostavimo predvsem z dobro zastavljenimi preferencami kaj pričakujemo od nepremičnine. Pred začetkom iskanja primerne nepremičnine za nakup se je potrebno osredotočiti na naše potrebe kot kupca nepremičnine. Torej ali iščemo nepremičnino za posameznika, par ali družino. Slednje nam ponudi predvsem odgovor o tipu nepremičnine. Za posameznika je lahko primerna že garsonjera ali 1 – sobno stanovanje, medtem ko za družino seveda potrebujemo več prostora in je tako lahko nepremičnina 2, 3 ali več sobno stanovanje ali hiša. Informacija o tipu nepremičnine nam pove tudi okvirno sliko velikosti primerne nepremičnine.

Naslednji korak pri izbiri primerne nepremičnine za nakup je lokacija nepremičnine. Lokacija nepremičnine je seveda odvisna od različnih dejavnikov kot npr. lokacija delovnega mesta, babic in dedkov, vrtcev, osnovnih in srednjih šol, osebnih preferenc, povezava z bližnjim mestom, navezanosti na okolje v katerem trenutno bivamo, bližina dodatne ponudbe kot so trgovine, banke, itd. Pri izbiri lokacije nepremičnine bo včasih potrebno sprejemati kompromise, saj ne bo vedno mogoče dobiti vse kar si želimo na enem mestu. Lokacijo lahko pogojuje tudi kompromis med zakoncema v primeru, kadar nista zaposlena v istem kraju.

Definiciji tipa, velikosti in lokacije nepremičnine sledi podrobni finančni vidik nakupa nepremičnine, torej sredstva, ki jih imamo na voljo. Običajno je pred nakupom nepremičnine potrebno konkretno preučiti vse možnosti financiranja nakupa nepremičnine, ki jih imamo na razpolago. Bodisi vam bo pri nakupu pomagala družina ali pa boste nepremičnino kupili s hipotekarnim kreditom. Možnosti financiranja nepremičnine je veliko, vsaka izmed njih pa ima tako slabe kot dobre lastnosti. Ob tem je pomembno, da se držimo svojih zmožnosti. Okvirna finančna sredstva za nakup nepremičnine nam tako prikažejo ali lahko iščemo novogradnjo ali starogradnjo, ali sredstva omogočajo nakup želene nepremičnine v izbranem okolju ali pa se bomo morali vrniti na začetek, torej spremembi enega od predhodno omenjenih vprašanj – velikost ali lokacija.

Odlično, sedaj poznamo velikost in tip želene nepremičnine, okvirno lokacijo nepremičnine in finančni vidik nakupa nepremičnine, sedaj pa lahko začnemo iskati svoj bodoči dom. Možnosti iskanja primerne nepremičnine je veliko in sicer lahko uporabimo različne spletne nepremičninske oglasnike, tiskane nepremičninske oglasnike ali pa se za pomoč pri iskanju obrnemo na nepremičninskega agenta oz. nepremičninsko agencijo. Nakup nepremičnine ni dogodek, ki se zgodi čez noč in je tudi težko pričakovati, da bomo primerno nepremičnino našli že v nekaj urah. V prvi fazi iskanja primerne nepremičnine najprej pregledamo ponudbo nepremičnin, ki je v določenem trenutku na razpolago na trgu in izberemo najbolj primerne za nas. Pri izboru potencialnih nepremičnin za nakup je seveda ves čas potrebno imeti v mislih vse zgoraj naštete elemente naše primerne nepremičnine, torej tip in velikost nepremičnine, lokacijo nepremičnine ter razpoložljiva finančna sredstva. Izbrane ponudnike primernih nepremičnin nato pokličemo in se dogovorimo za oglede, običajno pa le-te poizkusimo strniti v dan ali dva. Že po nekaj ogledih pridobimo boljšo sliko kaj lahko pričakujemo od nepremičnine v sklopu predhodno zastavljenih preferenc.

V primeru, da ste imeli srečo in že v prvem naboru ponudbe nepremičnin našli pravo nepremičnino za vas, ne odlašajte in v čim prej izrazite namero o nakupu prodajalcu. Namero o nakupu najbolje izrazite tako, da pričnete s pogajanji o ceni in ostalih nakupnih pogojih. Seveda to ne pomeni, da ceno nepremičnine začnete zniževati za 20 % ali 30 % že na samem ogledu, temveč da si po ogledu nepremičnine vzamete nekaj ur časa, premislite koliko bi bili pripravljeni plačati za dotično nepremičnino in nato oddate ponudbo prodajalcu. Ponudba lahko oddate ustno po telefonu, v živo na ponovnem ogledu ali pa pisno na elektronski naslov prodajalca, če ga imate. Ni pomembno na kakšen način izrazite namero o nakupu oziroma oddate ponudbo, pomembno je predvsem, da le – to izkažete na resen način in v sklopu realnih možnosti. Z nizko ponudbo lahko že na samem začetku užalite prodajalca, ki bo s tem ocenil, da z vami ni vredno izgubljati časa. Tovrstnih ponudb je namreč veliko pri vsaki prodaji nepremičnine in prodajalci nepremičnin hitro spoznajo s kom se je vredno pogovarjati in s kom le izgubljajo čas.

Dobro zastavljene preference kaj želimo od nepremičnine vam bodo nedvomno v veliko pomoč pri iskanju prave nepremičnine za vas. Pri izbiri prave nepremičnine se osredočite predvsem na prostor, funkcionalo razporeditev prostorov, lokacijo, razgled itd. Vse ostalo kot je notranja oprema, sanitarna oprema in keramika, barve sten, barve okvirjev oken in podobno je mogoče spremeniti po vaših željah in preferencah v relativno kratkem času z manjšim finančnim vložkom. Pri nakupu nepremičnine ne izbirate notranje opreme in ostalih vgrajenih elementov, temveč prostor, ki si ga boste uredili v dom.

img

Andraž Kravos

Nepremičninski agent pri Arssa nepremičnine