Primerjava nepremičnin

Koliko je vredna moja nepremičnina?

Koliko je vredna moja nepremičnina?

Nepremičninski agenti dnevno prejmemo številne klice, ki se velikokrat začnejo z navidez zelo preprostim vprašanjem – koliko je vredna moja nepremičnina? Pravilen odgovor na omenjeno vprašanje pa je seveda izredno kompleksen. Za pravilno oceno tržne vrednosti določene nepremičnine je potrebno veliko izkušenj, znanja in časa. Vsaka nepremičnina ima številne lastnosti, ki vplivajo na tržno vrednost, zato si je le – to potrebno zelo podrobno ogledati, preden se poda kakršnakoli ocena vrednosti nepremičnine. Marsikateri klicatelj je ob izpostavitvi omenjenega dejstva zelo razočaran, saj se od nepremičninskega agenta pričakuje, da bo oceno vrednosti njihove nepremičnine preprosto izstrelil kot iz topa že ob informaciji, da se gre za dvosobno stanovanje za Bežigradom ali v Šiški. Na žalost pa temu ni tako, kvečjemu nasprotno. Podajanje ocene tržne vrednosti nepremičnine po telefonu je izredno neodgovorno in lahko lastniku nepremičnine povzroči tudi veliko škode ter morebitne težave pri prodaji nepremičnine. Velikokrat pa si klicatelji želijo le slišati, da je njihova nepremičnina vredna toliko kolikor so sami ocenili in bi želeli le potrditev strokovnjaka. Na žalost pa temu ni vedno tako. Oglejmo si kaj vse vpliva na vrednost posamezne nepremičnine.

Tržno vrednost običajno določimo s primerjanjem določene nepremičnine z obstoječo ponudbo nepremičnin in preteklih prodaj podobnih nepremičnin v določenem okolju in določenem obdobju. Preden lahko primerjamo prvo nepremičnino z drugo pa si je potrebno nepremičnino podrobno ogledati in se spoznati s številnimi lastnostmi in dejavniki, ki vplivajo na tržno vrednost posamezne nepremičnine. Tovrstnih lastnosti in dejavnikov je lahko pri nepremičninah zelo veliko. Vzemimo za primer le nekaj dejavnikov, ki vplivajo na tržno oceno vrednosti stanovanja in sicer:

  • velikost in razporeditev prostorov stanovanja,
  • število in velikost spalnic ter kopalnic,
  • ima stanovanje ločeno dnevno sobo in kuhinjo / jedilnico,
  • ima stanovanje balkon ali teraso,
  • v katerem nadstropju se nahaja stanovanje,
  • ima stanovanjski blok dvigalo,
  • število stanovanj v stanovanjskem objektu,
  • lokacija in okolica stanovanja,
  • možnosti parkiranja v okolici stanovanjskega bloka ali pa ima stanovanje lastno garažo / parkirno mesto,
  • in še številni drugi dejavniki.

Poleg naštetih pa je eden izmed glavnih dejavnikov seveda dejansko stanje nepremičnine, katerega lahko nepremičninski agenti ocenimo šele s podrobnim pregledom nepremičnine. Kot vidimo je dejavnikov, ki določajo končno oceno za stanovanje zelo veliko in lahko si samo predstavljate kako dolg je lahko telefonski pogovor preden nepremičninski agent pridobi vsaj malo občutka za določeno nepremičnino. V celoti pa je vse te dejavnike praktično nemogoče zajeti v enem samem telefonskem pogovoru, v katerem je bilo na začetku zastavljeno le eno na videz enostavno vprašanje. Kadar govorimo o hišah pa je teh dejavnikov še veliko več. Medsebojna primerjava dveh ali več nepremičnin obenem zahteva veliko mero objektivnosti pri pregledu prednosti in slabosti ocenjevane nepremičnine v primerjavi s podobnimi nepremičninami.

Kot vidimo ocena vrednosti določene nepremičnine izhaja predvsem iz podrobnega pregleda nepremičnine in dobre raziskave nepremičninskega trga določenega okoliša v določenem trenutku. Ocene tržne vrednosti na pamet (ali po telefonu) imajo lahko negativne posledice za prodajalca nepremičnine  v smislu težav pri prodaji, zaradi previsoko nastavljene cene ali pa še huje prodaja nepremičnine pod ceno. Seveda si vsak želi svojo nepremičnino prodati po kar se le da pravi tržni ceni in prvi korak k temu je najem strokovnjaka, ki bo na podlagi poznavanja trga in nepremičnine nastavil pravo ceno. Pri izbiri prave osebe za pomoč pri prodaji pa si lahko pomagate tudi z našim prispevkom kako izbrati nepremičninsko agencijo za pomoč pri prodaji vaše nepremičnine.

img

Andraž Kravos

Nepremičninski agent pri Arssa nepremičnine